Drodzy Parafianie !
Już 25 września 2014 roku odbędzie się pierwsze spotkanie Grupy Modlitewnej Królowej Pokoju.
I tak każdego 25 dnia miesiąca będziemy się spotykać w naszej Świątyni. 
Godzina spotkań zawsze w niedzielę poprzedzającą spotkanie.

Orędzie z dnia 25 sierpnia 2014 roku

"Drogie dzieci! Módlcie się w moich intencjach, bo szatan chce zniszczyć mój plan, który tu mam i skraść wam pokój. Dlatego, dziatki, módlcie się, módlcie się, módlcie się, aby Bóg mógł działać poprzez każdego z was. Niech wasze serca będą otwarte na Bożą wolę. Kocham was i błogosławię moim matczynym błogosławieństwem. Dziękuję wam, że odpowiedzieliście na moje wezwanie."

Ważna informacja od Centrum MIR

Poniżej prezentujemy treść:

Drodzy Przyjaciele!

W dziale Piszą o Medziugorju został opublikowany po korekcie artykuł ojca Petara Ljubičicia (mającego w przyszłości ogłosić 10 tajemnic) opowiadający o Medziugorju wraz z rozważaniami Modlitwy Pańskiej. Artykuł jest także wzbogacony o świadectwa osób, które w Medziugorju doświadczyły szczególnej obecności Matki Bożej.

Niebawem ukarzą się kolejne (ostatnie) trzy części rozważań Ojca Petara o modlitwie Ojcze nasz. Zachęcamy do odwiedzania naszego portalu gdyż w niedalekiej przyszłości zostaną także opublikowane ciekawe artykuły z książki, z której korzystała w swoich badaniach Komisja watykańska, pt.: Tajemnica Medziugorje.

Przypominamy, że Papież wezwał świat do modlitwy i postu w sobotę (7 września) o pokój na świecie. Pamiętajmy także, że Matka Boża we wcześniejszych orędziach dawała nam wskazówki dotyczące pokoju na świecie poprzez praktykę postu i modlitwy:

Orędzie z 25 kwietnia 1992 r.

"Drogie dzieci! Dzisiaj znów wzywam was do modlitwy. Tylko modlitwą i postem można wstrzymać wojnę. Dlatego, drogie moje dziatki, módlcie się i swoim życiem dajcie świadectwo, że jesteście moimi i do mnie należycie, gdyż szatan chce w tych dniach zamętu sprowadzić na złą drogę jak najwięcej dusz. Dlatego wzywam was, abyście się zdecydowali na Boga, a On was obroni i wskaże, co powinniście czynić i jaką drogą iść. Wzywam wszystkich, którzy mi powiedzieli "tak", aby odnowili akt poświęcenia się mojemu Synowi Jezusowi i Jego Sercu i mnie, abyśmy mogli was jeszcze intensywniej użyć jako oręża pokoju w tym niespokojnym świecie. Medziugorje jest znakiem dla was wszystkich i wezwaniem do modlitwy oraz przeżywania dni łaski, które Bóg wam daje. Dlatego, drogie dzieci, przyjmijcie z powagą wezwanie do modlitwy. Jestem z wami i wasze cierpienie jest również moim. Dziękuję, że odpowiedzieliście na moje wezwanie."

Orędzie z 25 stycznia 2001 r.

"Drogie dzieci! Dzisiaj wzywam was, abyście z jeszcze większym entuzjazmem odnowili modlitwę i post, aż modlitwa nie stanie się dla was radością. Drogie dzieci, kto się modli nie boi się przyszłości, a kto pości nie boi się zła. Powtarzam raz jeszcze: jedynie poprzez modlitwę i post można powstrzymać nawet wojny; wojny waszej niewiary i lęku przed przyszłością. Dzieci, jestem z wami i pouczam was: pokój i nadzieja wasza jest w Bogu. Dlatego zbliżcie się do Boga i umieśćcie Go na pierwszym miejscu w waszym życiu. Dziękuję, że odpowiedzieliście na moje wezwanie."

Orędzie z 25 lutego 2003 r.

"Drogie dzieci! Również dzisiaj wzywam was, byście się modlili i pościli w intencji pokoju. Dziatki, tak jak już mówiłam i teraz wam powtarzam: jedynie poprzez modlitwę i post można powstrzymać nawet wojny. Pokój jest drogocennym darem od Boga. Szukajcie, proście, a otrzymacie go. Mówcie o pokoju i nieście pokój w waszych sercach. Pielęgnujcie go niczym kwiat, który potrzebuje wody, delikatności i światła. Bądźcie tymi, którzy niosą pokój innym. Jestem z wami i oręduję za wami wszystkimi. Dziękuję, że odpowiedzieliście na moje wezwanie."

Całym sercem odpowiedzmy na wezwanie Ojca świętego Franciszka i wcześniejsze prośby Matki Bożej. Trwajmy także w tych praktykach postu i modlitwy będąc Apostołami Królowej Pokoju we współczesnym świecie.

Zespół Medziugorje Mir Polskiego Serwisu Informacyjnego

Prezentujemy wzruszające świadectwo z Medjugorje

Grupa Modlitewna Królowej Pokoju to odpowiedź na wezwanie Matki Bożej Królowej Pokoju z Medjugorje.
A wezwanie to modlitwa w intencjach Matki Bożej Królowej Pokoju.

„Drogie dzieci! I dzisiaj was wzywam do modlitwy. Wiecie, drogie dzieci, że Bóg daje specjalne łaski podczas modlitwy. Dlatego proście i módlcie się, byście mogli zrozumieć wszystko, co wam daję tutaj. Wzywam was, drogie dzieci, do modlitwy sercem. Wiecie, że bez modlitwy nie możecie zrozumieć tego wszystkiego, co Bóg planuje przez każdego z was. Dlatego módlcie się! Pragnę, by się przez każdego spełnił plan Boży, by rosło wszystko to, co Bóg daje wam w sercu. Dlatego módlcie się, by Boże błogosławieństwo mogło każdego z was ustrzec od wszelkiego zła, które wam zagraża. Błogosławię was, drogie dzieci! Dziękuję, że odpowiedzieliście na moje wezwanie.”

„Módlcie się, by szatan nie przyciągnął was swoją pychą i fałszywą siłą. „

„Kościoły są godne szacunku i są poświęcone, ponieważ Bóg, który stał się Człowiekiem, mieszka w nich dzień i noc. Dlatego, dziatki, wierzcie i módlcie się, by Ojciec pomnożył w was wiarę„

„Módlcie się, byście mogli być otwarci na wszystko, co Bóg czyni za waszym pośrednictwem i byście mogli w waszym życiu dziękować Bogu i radować się ze wszystkiego, co czyni poprzez każdego z was. „

„Bóg nie pragnie od was niczego poza oddaniem. Dlatego, dziatki, zdecydujcie się poważnie na Boga, bowiem wszystko inne jest przemijające. Tylko Bóg nie przemija. Módlcie się, byście mogli odkryć wielkość i radość życia, którą wam Bóg daje. „

„Czytajcie Pismo Święte, żyjcie nim i módlcie się, byście mogli zrozumieć znaki tego czasu. To jest czas szczególny! „

„Dziś dziękuję wam za to, że żyjecie moimi orędziami i dajecie świadectwo o nich swoim życiem. Dziatki, bądźcie silni i módlcie się, by modlitwa dała wam siłę i radość. Tylko w ten sposób każdy z was będzie należał do mnie i będę go prowadzić drogą zbawienia. Dziatki, módlcie się i dajcie świadectwo swoim życiem o mojej obecności tutaj. „

Główne orędzie

W trzecim dniu obajwień, gdy dzieci schodziły z Podbrdo, Matka Boża ukazała się jeszcze raz, samej Mariji mówiąc: "Pokój, pokój i tylko pokój". Za Nią znajdował się krzyż, płacząc dwa razy powtórzyła: "Pokój musi zapanować pomiędzy człowiekiem i Bogiem, a także pomiędzy ludźmi". Stało się to w połowie drogi do miejsca pierwszych objawień.
Ogólnie na tym wszystko się opiera na pokoju i miłości, ale to jest bardzo szeroko opisane w Biblii i orędziach. 

Konkretnie
(o pokój, za papieża, biskupów, kapłanów, za dusze czyśćcowe, za rodziny, za chorych, cierpiących, za tych którzy nie poznali Bożej miłości – czyli za niewierzących [nie wierzący to nie tylko Ci którzy negują Boga i zaprzeczają Jego istnieniu, ale wszyscy którzy nie żyją modlitwą, postem, Eucharystią, spowiedzią, Biblią i nie stawiają Boga na pierwszym miejscu w swoim życiu, którzy nie szukają świętości, swojego nieustannego nawrócenia, którzy przedkładają rzeczy tego świata nad Boga i życie wieczne z Bogiem i w Bogu itd. W szerszym pojęciu], Matka Boża chce aby w naszych sercach królował Chrystus.  Modli się byśmy w naszych bliźnich widzieli Jej Syna (prosi o modlitwę i post w tej intencji)

Widzący i ich intencje

Mirjana Dragićević-Soldo - Intencja modlitewna, którą powierzyła jej Matka Boża: za niewierzących - tych, którzy nie poznali miłości Bożej.
Ivanka Ivanković-Elez - Intencja modlitewna, którą powierzyła jej Matka Boża: za rodziny.
Jakov Čolo - Intencja modlitewna, którą powierzyła mu Matka Boża: za chorych.
Ivan Dragićević - Intencja modlitewna, którą powierzyła mu Matka Boża: za młodzież i za kapłanów.
Vicka Ivanković-Mijatović - Intencja modlitewna, którą powierzyła jej Matka Boża: za chorych.
Marija Pavlović-Lunetti - Intencja modlitewna, którą powierzyła jej Matka Boża: za dusze w czyśćcu cierpiące.

GDZIE ODBYWAĆ SIĘ BĘDĄ SPOTKANIA I O KTÓREJ 

- Spotkania Grupy Modlitewnej odbywać się będą  każdego 25 dnia miesiąca o godz 19.30 w naszym kościele, wyjątkiem jest miesiąc październik gdzie spotkanie zacznie się już o 17.20. 

KTO MOŻE NALEŻEĆ DO GRUPY MODLITEWNEJ

- Każdy kto pragnie odpowiedzieć na wezwanie Królowej Pokoju i modlić się w intencjach Matki Bożej Królowej Pokoju

JAK BĘDZIE WYGLĄDAĆ SPOTKANIE 

- Rozpoczęciem Koronką Pokoju: Wierzę w Boga..., 7 razy Ojcze Nasz, Zdrowaś Maryjo, Chwała Ojcu, Następnie przeczytanie  Orędzie Najświętszej Maryi Panny przekazywane dla świata za pośrednictwem widzącej Mariji Pavlović-Lunetti, każdego 25 dnia miesiąca.  W centrum modlitw Msza Święta, Adoracja Najświętszego Sakramentu z 10 różańca św. To wszystko w intencjach Matki Bożej – o pokój, za małżeństwa, za niewierzących przede wszystkim za kapłanów,  za młodzież.

Ważne jest abyśmy należący do grupy starali się żyć według tego co mówi Matka Boża:

Pięć kamieni z Medziugorja to pięć przesłań Matki Bożej Królowej Pokoju, zawartych w orędziach, w których Gospa wzywa nas nawrócenia i walki ze złem. Poprzez swoje orędzia Matka Boża pokazuje nam pięć rodzajów broni, którymi możemy pokonać szatana. Są to - przez wieloletnią tradycję Kościoła wypróbowane już - metody walki z demonem. Są nimi:

- Modlitwa

- Spowiedź

- Eucharystia

- Biblia

Korzystając z tych oto środków duchowych, najlepiej możemy pomóc Matce Bożej, która pragnie pokoju na świecie i naszego dobra. Pokój w dzisiejszych czasach jest bardzo zagrożony i dlatego właśnie przychodzi do Medziugorja Matka Boża, która przyjęła tytuł Królowej Pokoju. Już na samym początku objawień na niebie ukazało się w języku chorwackim słowo MIR , które w naszym ojczystym języku znaczy POKÓJ, a trzeciego dnia objawień Matka Boża powiedziała: "Pokój, pokój i tylko pokój".
   Za Nią znajdował się krzyż, płacząc dwa razy powtórzyła: "Pokój musi zapanować pomiędzy człowiekiem i Bogiem, a także pomiędzy ludźmi". Kiedy zajrzymy do Pisma Świętego, to możemy odnaleźć tam opis wydarzenia, które związane bezpośrednio z pięcioma kamieniami. Miało ono miejsce w czasach starotestamentalnych. Jednak owo wydarzenie należy rozumieć w sposób symboliczny. Projekt walki dobra ze złem oparty na "pięciu kamieniach" zrodził się w Medziugorju, gdyż samo to miejsce słynie również ze skalistego krajobrazu dwóch gór: Brdo i Kriżveac. Ludzie bardzo często biorą sobie kamyczek do domu z Brdo - góry objawień gdzie ukazuje się Królowa Pokoju.

Powinniśmy zatem wziąć ze sobą pięć symbolicznych kamieni jakie daje nam Matka Boża i powtórzyć za młodym Dawidem: "Ty idziesz na mnie z mieczem, dzidą i zakrzywionym nożem, ja zaś idę na ciebie w imię Pana Zastępów, Boga wojsk izraelskich, którym urągałeś. Dziś właśnie odda cię Pan w moją rękę,". Tylko w ten sposób można pokonać zło, pokonać diabła - zwyciężając go dobrem. Tylko w ten sposób można wzrastać w dobru. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, że diabeł działa dziś w bardzo sprytny sposób, a mianowicie podsuwając nam wiele ziemskich przyjemności, przez które nieustannie oddala nas od Boga. Działanie demona jest tak subtelne i często ukryte pod pozorami dobra, że człowiek go nie zauważa i myśli, że nic szczególnego się nie dzieje. Jedna z widzących w Medziugorju Vicka Ivanković opowiadając o wezwaniach Maryi wspomina o działaniu szatana:

"Matka Boża prosi nas o wyrzeczenia i szczególnie byłaby zadowolona gdybyśmy się wyrzekli grzechu gdybyśmy więcej nie grzeszyli. I mówi: <<Daję wam swój pokój, swoją miłość>>. Abyśmy mogli je zanieść do naszych rodzin i do naszych przyjaciół i do tych, z którymi żyjemy. Daje nam swoje błogosławieństwo i modli się za nas wszystkich. Matka Boża wzywa nas do odnowienia modlitwy różańcowej w rodzinach, tak, aby rodzice modlili się z dziećmi, a dzieci z rodzicami, bo wtedy działanie szatana jest ograniczone, traci on wpływ na rodzinę, która odmawia różaniec. Najświętsza Maryja Panna podkreśla, że szatan jest bardzo silny i chce nam zawsze przeszkadzać. Prosi, abyśmy wzmocnili nasze modlitwy, abyśmy naszą modlitwą oddali od siebie szatana i powiedziała, że w najlepszy sposób możemy uczynić to z różańcem w ręku, bo jest to największa broń przeciw szatanowi.

Gospa przestrzega, że to wszystko, co współczesny świat nam proponuje, jest przemijające. Możecie zobaczyć, że szatan wykorzystuje każdą chwilę dla siebie, a dziś w szczególny sposób atakuje młodych i chce zniszczyć rodziny. Matka Boża mówi: <>. Ona chce, abyśmy odnowili jej orędzia i sercem zaczęli nimi żyć. Prosi nas, abyśmy byli nosicielami jej pokoju i modlili się o pokój na świecie. Maryja prosi, abyśmy najpierw modlili się o pokój w naszych sercach, w swoich rodzinach, pokój w naszych wspólnotach, a potem mając wspólny pokój modlili się o pokój w świecie. Jest to bardzo ważne, abyśmy teraz wzmocnili nasze modlitwy, ponieważ są Jej teraz potrzebne, aby urzeczywistniły się Jej i Boże plany. Matka Boża prosi, abyśmy każdego dnia wzięli do ręki Pismo Święte przeczytali urywek i żyli nim w ciągu dnia. Prosi nas także o modlitwę w intencji całego Kościoła, Ojca Świętego, kapłanów, biskupów, bo teraz Kościół potrzebuje naszej modlitwy. A w szczególny sposób prosi nas, byśmy modlili się w urzeczywistnienie Jej planu, który powinien się wypełnić."

Pokój jest możliwy o ile ludzie odpowiedzą na wezwanie Królowej Pokoju. Nie bójmy się jak Izraelici. Stawmy czoło złu biorąc te pięć kamieni i wierząc, że jest z nami Chrystus, który powiedział: "Ja Jestem z wami przez wszystkie dni aż do skończenia świata"
1 Post
2 Eucharystia
3 Spowiedź
4 Modlitwa
5 Biblia

TO CO MÓWI MATKA BOŻA O GRUPACH MODLITEWNYCH

"Pewnego dnia, pod koniec maja 1983 r. - opowiada Tomislav Vlasić - Jelena przyszła do mnie, aby mnie powiadomić, że Matka Boża pragnęła mojej obecności w czasie widzenia, które miało mieć miejsce w jej domu. Po południu udałem się tam, gdzie miało być widzenie. Zaraz po nim Jelena powiedziała mi, że Matka Boża pragnie utworzenia grupy osób, którymi sama będzie kierowała. Zalecała przy tym, by grupa składała się z chłopców i dziewcząt bez większych obowiązków rodzinnych czy zawodowych. Powiedziała także, żeby każdy członek grupy zdecydował osobiście o przynależności lub nie, do grupy i na podjęcie decyzji dała miesiąc czasu.
16 czerwca 1983 r. podała warunki:
1. Wyrzeknijcie się wszelkich nieuporządkowanych namiętności i pragnień. Unikajcie telewizji, zwłaszcza szkodliwych programów, budzącego nadmiernie emocje sportu, nieumiarkowanego zamiłowania do jedzenia i picia, alkoholu tytoniu itd.
2. Powierzcie siebie Bogu bez żadnych zastrzeżeń.
3. Porzućcie ostatecznie wszelki lęk. Kto powierza siebie Bogu, nie ma w swym sercu miejsca na lęk. Trudności nadal będą istniały, ale będą służyć duchowemu wzrostowi i bedą wykorzystane na chwałę Bożą.
4. Kochajcie waszych przeciwników. Usuńcie z serca nienawiść, smutek, uprzedzenia. Módlcie się za waszych przeciwników i wołajcie o Boże błogosławieństwo dla nich.
5. Pośćcie dwa razy w tygodniu o chlebie i wodzie. Spotykajcie się w grupie co najmniej raz w tygodniu.
6. Poświęcajcie codziennie przynajmniej trzy godziny na modlitwę, w tym co najmniej po pół godziny rano i wieczorem.
Do czasu modlitwy zaliczają się Msza Święta i modlitwa różańcowa. Rezerwujcie sobie chwile na modlitwę w ciągu dnia, a ilekroć okoliczności to umożliwiają, przyjmujcie Komunię Świętą. Módlcie się w wielkim skupieniu. Nie patrzcie stale na zegarek, ale pozwólcie, by was prowadziła Boża łaska. Nie troszcie się zbytnio o sprawy tego świata, ale powierzajcie wszystko w modlitwie naszemu Ojcu Niebieskiemu. Człowiek zbytnio zaprzątnięty problemami nie umie się dobrze modlić, gdyż brak mu pokoju wewnętrznego. Bóg pomoże doprowadzić do pomyślnego końca sprawy ziemskie, jeśli my będziemy się starali pracować dla Jego dzieła. Ci, którzy chodzą do szkoły albo do pracy, mają modlić się po pół godziny rano i wieczorem i w miarę możliwości uczestniczyć w Eucharystii. Trzeba rozciągnąć ducha modlitwy na codzienną pracę, to znaczy towarzyszyć modlitwą pracy.
7. Bądźcie roztropni, gdyż szatan kusi tych wszystkich, którzy podjęli postanowienie poświęcenia się Bogu; w sposób szczególny kusi właśnie tych ludzi. Będzie im podszeptywał, że za dużo się modlą, że za dużo poszczą, że powinni być tacy sami jak inni młodzi i szukać przyjemności. Niech go nie słuchają! Powinni się uważnie wsłuchiwać w głos Maryi Dziewicy. Kiedy będą umocnieni w wierze, szatan już nie zdoła ich uwieść.
8. Módlcie się bardzo za biskupa i za ludzi pełniących odpowiedzialne funkcje w Kościele. Nie mniej niż połowa waszych modlitw i ofiar powinna być poświęcona w tej intencji.
20 października przekazuje przez Jelenę:
"Proszę was o wykonanie tego wszystkiego przez 4 lata. Jeszcze nie nadszedł moment wyboru waszej drogi życiowej. Ważne jest teraz, abyście weszli na drogę głębokiej modlitwy. Potem dokonacie właściwego wyboru."
Ta duża grupa składająca się 56 osób, przeważnie dziewcząt, początkowo zbierała się raz w tygodniu, a następnie dwa razy, zawsze pod kierunkiem księdza z parafii."

WIĘCEJ INFORMACJI MOŻNA ZNALEŹĆ TUTAJ